Stränder

Tycker man om långa barnvänliga stränder och klart vatten är Ayia Napa och Cypern i allmänhet ett mycket klokt och passande val. Just Ayia Napa sägs ha bland de vackraste stränderna och framförallt det renaste vattnet i Europa. Kanske det då inte är så konstigt att allt fler väljer att besöka denna pärla som enbart ökat i popularitet de senaste åren.

Något annat som utmärker Ayia Napas rofyllda stränder är att det på alla stränder finns olika vattensporter att tillgå. Att åka vattenskidor är exempelvis ett mycket populärt alternativ för den sportintresserade vattenfantasten.

Det finns många olika stränder att sola och bada på i Ayia Napas omnejd, men liksom nattlivet kan utmärka sig som oerhört vilt och livligt så kan även stränderna under dagtid göra detsamma. Stranden Golden beach anses exempelvis ha ett övervägande lugnt tempo, och kan därmed lämpa sig mer för den som söker lite lugn och ro. Precis som namnet antyder får man uppfattningen av att stranden är gyllene, mycket tack vare den gassande solen i kombination med den långa sandtäckta stranden.

Skulle man vara ute efter något mer livfullt och turisttätt kan Nissi beach säkerligen falla en i smaken. Nissi beach har rykte om att vara riktigt populärt bland turisterna och gör därmed att det ofta är riktigt trångt på sandstranden. Framförallt är det ungdomar av alla dess slag som söker sig hit före och efter nattens livliga festande. Men man ser också en hel del barnfamiljer och par, då vattnet är mycket barnvänligt och långgrunt.

Andra strandtips för just barnfamiljer är stränderna Sandy bay och Macronissos. Den första har ett mycket bra geografiskt läge, är vindskyddad och ligger närmare Ayia Napas centrum än exempelvis fartfyllda Nissi beach. Den senare, Macronissos, besöks både av barnfamiljer och ungdomar, vilket ger en lagom lugn stämning, samtidigt som det också kan vara övervägande livat vissa stunder. Charmen med Macronissos är den kilometerlånga, kritvita sandstranden som inbjuder till många oförglömliga stranddagar. Hit tar du dig enkelt med antingen buss, taxi eller hyrbil, men man kan med fördel även ta sig dit till fots då stranden ligger omkring 4 km från Ayia Napas centrum.