Sol och bad

Är man på jakt efter en riktig sol och bad semester så gör man rätt i att åka till Ayia Napa, staden med de långgrunda sandstränderna, det varma, friska vattnet och de solsäkra timmarna. Inte minst är det svenska ungdomar som på senare år har fått mersmak för denna cypriotiska pärla i medelhavet.

Den mest populära stranden går utan tvekan under namnet Nissi beach, som finns omkring tre kilometer från Ayia Napas välkända hamn. Nissi Beach är en minst sagt omtalad strand som besöks allt som oftast av ungdomar från världens alla hörn. Att det finns så många ungdomar på strandområdet, kan givetvis medföra en del mindre komplikationer för exempelvis barnfamiljer eller äldre som eventuellt föredrar ett något lugnare tempo och en något tystare miljö. Tur då att Ayia Napa har något för alla smaker! Vill man spendera dagen på en mindre folktät strand finns stränder som Golden beach och Sandy beach att tillgå. Den senare befinner sig enbart några hundra meter från Nissi beach, men har dock en något mer rogivande atmosfär som därmed tilltalar den som gärna söker sig till lugnet. Närmare Ayia Napas stadskärna finns Pernera beach och längre bort, bortanför stränderna Sandy beach och Nissi Beach, finns den paradislika stranden Makronissos beach, som i själva verket består av ett flertal olika bukter som pekar åt skilda väderstreck. Trots att det är lite mer än en halv mil till detta hänförande strandområde, är det många som väljer att åka just till Makronissos beach för en mindre upptäcktsfärd eller en dags avkoppling. Detta kan vara väl värt, om man är nyfiken på vad som finns frånsett från alla ungdomstäta stränder nära Ayia Napas centrum.

Är man inte typen som föredrar att ägna sig åt vattensporter på stranden, behöver det inte betyda att man får tråkigt på stränderna i och kring Ayia Napa. Ibland kan det vara väl värt att sakta ned ett slag, för att istället uppmärksamma allt det vackra man har omkring sig. Som besökare på Cypern och framförallt i Ayia Napa, är man omringad av naturens ofantliga skönhet. När du ligger där på den finkorniga, mjuka sandstranden, glöm då inte att se upp på den vackra himlen som så ofta är fullkomligt klar och molnfri. Många av stränderna längs Ayia Napas kust består av olika slags utbuktningar som bidrar till ett effektivt skydd mot bitska vindar. Vågarna skvalpar titt som tätt mot strandkanten och ger även den mest stressade människan en stunds välbehövlig sinnesfrid. Sol, bad och ett slags outgrundlig tystnad finns, för den som vill, också att tillgå här i Ayia Napa; Cyperns, och kanske till och med Europas, mest fartfyllda partystad!

Viktigt att komma ihåg är att använda sig av ett effektivt solskydd under sin sol och bad semester och helst av allt bör man, som man hört så många gånger tidigare, undvika den starka solen mitt på dagen. Varför inte göra som cyprioterna själva och ta en välbehövlig sovstund under de starkaste soltimmarna? Inomhus då förstås och inte på den stekheta stranden.