Shopping

När man åker på semester brukar de flesta automatiskt unna sig lite extra lyx och flärd. Man äter god mat, man dricker en och annan paraplydrink och självklart köper man sig något fint att ta på sig. Just klädesplagg ger både ett fint minne av semestern och fyller en funktion, då man bär kläder till vardags som till fest.
Alla som besöker Ayia Napa har stranden och nattlivet runt hörnet, men shopping är det inte riktigt lika gott om. Åtminstone inte om man är ute efter annat än små minimarkets med det nödvändigaste i mat- och souvenirväg.

Ett bra tips till den shoppingsugne är därför att ge sig ut på en shoppingrunda utanför själva Ayia Napa. Ser man sig omkring finns nämligen en plats kallad Paralimni, där det mesta finns i sko- och klädväg. Dessutom finns ett flertal olika supermarkets med mycket att välja på i matväg, men också en hel del andra tillbehör att använda sig av i vardagen. Man märker ganska snabbt att utbudet är annorlunda här i Paralimni än i Ayia Napa, dessutom brukar priserna vara något lägre i Paralimni.

Saker som är bra att fynda i Ayia Napa och Paralimni under semestern är bland annat vin, glasögon och smycken. Det cypriotiska vinet håller en väldigt hög kvalitet och utbudet är stort. Rött vin, vitt vin och rosévin finns i överflöd och det till ett mycket lägre pris än hemma, vilket uppskattas av besökarna. Viktigt att lägga på minnet är hur många liter man får ta med sig hem i bagaget, så man slipper diskussioner på flygplatsen.
Glasögon kostar vanligtvis mycket pengar om man köper dem i butik i Sverige. Har man dock bara uppsökt en optiker för att göra en synundersökning, kan man sedan få ut ett glasögonrecept. Glasögonreceptet är viktigt att ha med sig vid eventuella glasögonköp, då återförsäljaren på ett enkelt sätt får all relevant information som rör ditt specifika synfel.

Sedan är det bara att välja och vraka bland olika bågar och behandlingar. Att låta ytbehandla glaset i glasögonen för att till exempel motverka reflexer, en så kallad antireflexbehandling, kan vara klokt att göra. Då slipper du påverkas av alla ljusreflexer som i vanliga fall träffar glasen i bågarna och ger en distraherande effekt.

Smycken kan fyndas på alla möjliga platser, både i små turistbutiker och hos större återförsäljare, men även på en lokal marknad där sakerna ofta är gjorda för hand. Ett generellt tips är att hålla utkik efter smycken gjorda av silver, då detta är lite av en specialitet cyprioter emellan.

Hantverk i allmänhet finns det gott om. Porslin och korgar finns i många olika storlekar, färger och modeller, som alla kan användas i mångt och mycket. Ta en dag ledigt från strandlivet och gå på upptäcktsfärd i shoppingdjungeln och låt dina sinnen guida dig till det just du vill ha. Du kommer garanterat komma hem allt annat än tomhänt!