Mat och dryck

Cypern har länge varit känt för sina traditionella lokalproducerande viner. Dessa, röda och vita viner, samt rosévin, håller alla en förträfflig kvalitet och är dessutom mycket prisvärda. Att de är framställda på plats gynnar också miljön, då det ur ett miljöperspektiv anses vara bra att konsummera närproducerade produkter och livsmedel. För den vinintresserade finns det även många olika vinprovningsresor att välja på, ofta anordnade av de olika reseföretagen. Där får man inte enbart tillfälle att prova på ett antal olika viner av hög kvalitet. Man får även chans att eventuellt byta ett par ord med de inhemska vinodlarna, då vinprovningarna oftast arrangeras just hos vinproducenterna, där de också kan berätta lite om hur de går tillväga vid framställningen.

Cypern och Ayia Napa är dock mycket mer än bara vin. Även olika ölsorter, mineralvatten och goda juicer finns att tillgå. Viktigt att tänka på är att kranvatten kanske inte alltid är lika drickvänligt som hemma. Därför kan vatten köpt på flaska vara ett bättre alternativ.
Maten har en oerhört stor roll i den cypriotiska kulturen och bidrar framförallt till att hålla ihop familj och släkt, då man äter mycket och länge. Ofta äts middag i ett par timmar på en lokal restaurang där man också får chans att lyssna på musikunderhållning av olika slag. Det många kan förvånas av är det oerhört internationella utbudet på maträtter som finns att välja på. Staden och landet i stort har onekligen fått influenser av många olika länder och dess typiska matkulturer. Detta tros bero på att Cypern årligen besöks av många turister från olika nationaliteter: allt ifrån japaner till svenskar och italienare är flitiga besökare.

Vad finns då att äta? Vill du bekanta dig med det cypriotiska köket, så är det väl värt att beställa en så kallad meze. Meze består av ett antal olika mindre maträtter, med allt ifrån kött och fisk, till grönsaker och olika utsökta såser till. Det är ett utmärkt sätt att se om den inhemska maten kan vara något för dig. Skulle detta inte vara fallet, har du åtminstone smakat och kan med gott samvete vända dig till de internationella köken. Bland annat finns det flera skandinaviska restauranger i staden, om du känner dig sugen på exempelvis en välstekt biff och/eller potatisgratäng.

Keftedes, runda köttbullar med olika kryddtillsatser, finns att äta, vilket är Cyperns motsvarighet till de svenska köttbullarna. Sheftalia är ett slags köttbullar som är avlånga och saftiga. De får gärna ätas ihop med exempelvis choriatiki salata, motsvarande grekisk sallad, och potatis eller ris. Dolmades, vinbladsdolmar med ris och köttfärs, är ett utsökt val. Gärna toppade med lite citronsaft.

Mexikanska, thailändska och franska restauranger är omåttligt populära bland besökarna, men även hos lokalinvånarna, så det gäller att reservera bord i god tid före middagen, för att säkra sig en middagsplats. Skulle detta inte passa kan du alltid gå till en snabbmatskedja med kebab, hamburgare eller pizza som finns lite varstans i Ayia Napa. McDonalds är, som exempel på snabbmatskedja, lätt att hitta, då det är centralt beläget i staden.