Kultur

Mycket går in i begreppet kultur: Konst, språk, historia, mode och så vidare. Vare sig vi är medvetna om det eller ej, så är vi som människor ständigt omgivna av kultur i alla dess former. Inte minst stämmer detta när man ger sig ut och reser, oftast för att uppmärksamma dessa olika former av kultur i världen.

På Cypern och i staden Ayia Napa, finns mycket att se och göra för den nyfikne. Än finns många spår av den forna fiskestaden, där hamnen påminner lokalborna om den något tystare och mer stillsamma tiden som var innan turismen bredde ut sig ordentligt i Ayia Napa. Även ett kloster daterat ända till 1500-talet, som numera används som ett konferenscenter,kan beundras. Detta kan göras antingen på håll eller om man söker sig närmare klostret för en mer ingående efterforskning.

I Ayia Napa, som numera först och främst kopplas samman med sena partynätter och livligt festande ungdomar från världens alla hörn, är strandkulturen med dess långa varma soltimmar och klara, rena hav en fröjd för både kropp och själ. För den som är ute efter en tids avkoppling med inget annat än sol, bad och fest, då är Ayia Napa det ideala paradiset. Vill man däremot lära sig lite mer om öns historia i stort, om alla olika folkslag som haft en hand på Cyperns forna och nutida maktstyre, då kan det vara väl värt att bege sig på en dagstur utanför staden.

Alltifrån greker och romare till muslimer har satt sin egna karaktäristiska prägel på det som vi nu förknippar med Cypern. Går man till en lokal cypriotisk restaurang får man snabbt också en liten inblick i landets kultur, då många, om inte alla, maträtter kan spåras till än det ena än det andra folkslaget. Då Cypern har ett oerhört omtalat förhållande till de båda länderna Grekland och Turkiet, har dessa två länder haft allra störst inverkan på exempelvis den mat som tillagas på ön. Ayia Napa är en typisk grekisk liten stad, där framförallt grekiska talas bland invånarna och mycket som finns att se och göra på ön kan associeras till de traditionella charterresorna i Greklands övärld.